Over ons‎ > ‎

Kosten

eIn vergelijking met sommige andere jeugdhobby's is scouting best voordelig. Toch kan het zeer handig zijn om aan het begin van een scoutsjaar al een overzicht te hebben van de kosten, om niet voor onaangename verassingen te komen staan. Daarom hebben we dit overzicht gemaakt. Let op: de echte prijzen kunnen soms lichtelijk afwijken van wat hieronder vermeld wordt.

Inschrijvingsgeld

Inschrijvingsgeld is 40 euro per jaar. Van dit geld gaat 32 euro naar de verzekering van de activiteiten, 5 euro naar de tak-kas van het kind en 3 euro naar de groepskas voor de algemene werking. 

Het rekeningnummer van onze scoutsgroep is BE60 7332 1216 2470. Hoe je moet inschrijven? Dat vind je hier.

Uniform

Het scoutsuniform bestaat uit een hemd met kentekens, korte groene broek of rok, een T-shirt en een das. Het dragen van dit uniform is zeker geen verplichting. Wij raden wel ten zeerste aan om een scoutshemd te kopen vanaf jong-givers.

Een das met de kleuren van onze scouts krijg je bij de eerste inschrijving eenmalig gratis. Das kwijt of versleten? Dan vragen wij 5 euro per das.

Verdere prijzen zijn:

 Hemd 36 euro (kids) of 38 euro (volwassenen).
 T-shirt Scouts Hellevelders 10 euro
 Groene broek of rok 33 euro (kids) of 40 euro (volwassenen)
 KentekensVarrieert; +- 60cent/kenteken (jaarkenteken is gratis)

In september/oktober organiseren wij de "paskoffers". Na de scoutsvergadering krijgen jullie éénmalig de kans om al deze artikelen te bestellen op onze scouts. Door het jaar zijn kentekens, hemd en broek nog te koop in de Hopper winkels (winkel van Scouts en Gidsen Vlaanderen).


Materialen

Indien uw kind meegaat op kamp raden wij aan de volgende zaken aan te kopen:

 • Gamel: 6,5 euro 
 • Trekrugzak (enkel voor jonggivers en givers): 60 euro
 • Slaapzak en veldbed: 40 euro

Activiteiten, weekends en kampen

De meeste groepen gaan elk jaar twee keer op weekend. Deze weekends kosten alles inbegrepen tussen de 20 en 25 euro per weekend.

De prijs voor het kamp bedraagt voor het eerste (oudste) kind dat mee op kamp gaat 15€/nacht. Indien meer dan één kind uit hetzelfde gezin mee op kamp gaat, wordt voor de volgende kinderen 13€/nacht betaald. 

  Eerste (oudste) kind Volgende kinderen
 Kapoenen90,00 euro78,00 euro
 Kw’s120,00 euro104,00 euro 
 Jonggivers150,00 euro130,00 euro
 Givers
150,00 euro 130,00 euro
 Jins (binnenlands) 150,00 euro  130,00 euro

Om de twee jaar gaan de jins op buitenlands kamp, de prijs hiervan hangt af van verschillende factoren maar we trachten deze zo weinig mogelijk te laten afwijken van de normale prijs.

Naast het kamp en de weekends zijn er nog enkele jaarlijkse activiteiten:

 • In januari gaan we met de hele groep schaatsen, dit is volledig betaald door de groepskas.
 • Laatste vergadering:
  • Jong-Givers, Givers, Jins: Zee - 10 euro
  • Kapoenen en KW's: hangt af van de activiteit


Fiscaal attest

Ouders kunnen de kosten voor de opvang van hun kinderen jonger dan 12 jaar inbrengen als vermindering van hun belastbaar inkomen.  Dit geldt enkel voor de kosten van 'kinderopvang' met overnachting (lees: voor de weekends en kampen). Inschrijvingsgeld voor het hele jaar komt dus niet in aanmerking hiervoor. 

Ze kunnen enkel belastingaftrek krijgen voor kinderen tot 12 jaar: werd het kind bv. tijdens het zomerkamp 12, dan tellen enkel de eerste dagen mee. Er is een maximale terugbetaling van 11,20 euro per dag. 

Voor elk lid onder 12 jaar houden wij zelf bij hoeveel overnachtingen hij/zij heeft meegedaan. Begin april delen wij deze attesten uit aan de desbetreffende leden.

Extra info kan je hier vinden. 

Mutualiteiten

Bijna alle ziekenfondsen betalen kamp- en lidgeld terug. Ook weekends worden vaak terugbetaald. Hoeveel dit is, is per mutualiteit anders.

Soms moet je een kopie maken van de lidkaart, soms een formulier downloaden en laten invullen door de groepsleiding. De papieren die je hiervoor nodig hebt kan je online vinden. Je kan deze invullen en voor of na de scouts afgeven aan één van de groepsleiding. Zij zetten er dan ter plaatse een stempel en/of handtekening op. Gelieve deze papieren niet via mail door te sturen.

Voor Christelijke Mutualiteit (CM):
https://www.cm.be/diensten-en-voordelen/vakantie-en-vrije-tijd/vrije-tijd/jeugdvereniging.jsp


Voor 
Partena:
http://www.partena-ziekenfonds.be/nl/ziekenfonds-en-voordelen/voordelen-en-terugbetalingen/kampen-en-meerdaagse-activiteiten


Voor 
Onafhankelijk Ziekenfonds (OZ):
https://www.oz.be/vakantie/voordelen/lidgeld-jeugdbeweging en
https://www.oz.be/vakantie/voordelen/jeugdbewegingskampen 


Voor 
Vlaams en Neutraal Ziekenfonds (VNZ):
https://www.vnz.be/voordelen-terugbetalingen/kampvergoeding/


Voor 
Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen:
http://www.nzvl.be/jouw-voordelen/voordelen-voor-kinderen

Voor Socialistische Mutualiteiten:
De Voorzorg Antwerpen:
http://www.devoorzorg.be/antwerpen/voordelen-advies/terugbetalingen-ledenvoordelen/terugbetalingen-voordelen/vrije-tijd/jongerenvoordeel/Pages/Jeugdbeweging.aspx

Voor Liberale Mutualiteit:
Antwerpen:
http://www.lm.be/Antwerpen/Rubrieken/Voordelen-en-diensten/Kinderen-en-jongeren/Jeugdvakanties/Pages/Jeugdvakanties.aspx

Voorbeeld

Stel: Sofie is 13 jaar (jong-giver). Ze heeft geen nieuw uniform nodig, het gaat immers vele jaren mee. Sofie gaat meestal naar de vergaderingen, en gaat dus in januari schaatsen en in juni gaat ze mee naar zee. De jonggiverleiding organiseert twee weekends. Sofie gaat telkens mee op weekend, alsook op kamp. Sofie neemt de gamel, de slaapzak en het slaapmatje van kleinere broer Frankie mee. Haar veldbed is kapot dus koopt ze een nieuw. De ouders van Sofie, aangesloten bij CM willen graag weten hoeveel scouting zal kosten gedurende een heel jaar.

 • Inschrijvingsgeld: 40 euro
 • Veldbed: 40 euro
 • Zee: 10 euro
 • 2 weekends: 50 euro
 • Kamp: 150 euro
 • Mutualiteit: Betalen 50 euro van het kamp en 20 euro van het inschrijvingsgeld terug.

In totaal kost het jaar scouting voor Sofie dan 220 euro.


Hulp Bij Betaling

Hoewel we proberen de kosten zo laag mogelijk te houden beseffen wij dat de scouts een grote hap uit het budget kan betekenen. Dit is absoluut niet de bedoeling, daarom bestaan er enkele oplossingen, dit in samenwerking met "Fonds Op Maat" (Scouts en Gidsen Vlaanderen) en de sociale dienst van OCMW Duffel.

   • Als de betaling van het lidgeld voor jullie gezin minder vanzelfsprekend is, dan zijn wij in staat het lidgeld terug te schroeven tot 10 euro in plaats van 40 euro. Dit in samenwerking met "Fonds Op Maat" van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Hiervoor neem je best contact op met de hoofdleiding! Zij zullen dan alles verder in orde brengen. De gegevens van alle leiding vind je hier.
   • Voor de andere betalingen kan u altijd de hoofdleiding contacteren. We verwijzen u  ookgraag door naar OCMW Duffel. Aarzel niet om eens langs te gaan, zij helpen u graag verder bij de betaling van deelname aan kampen, lidgeld en aankoop van materialen.
                                        Sociale Dienst OCMW Duffel
                                        Kwakkelenberg 1
                                        015 30 97 70
                                        (je kan alle dagen binnenspringen van 9 tot 11.30 u.)

                                Goed om weten: De sociale dienst van het OCMW kan een korting of terugbetaling geven voor:

                                    -          Lidgeld van een vereniging, club of cursus

                                    -          Aankoop van materiaal voor een vereniging of club

                                    -          Uitzonderlijke schoolkosten (bosklassen, schoolreis,  …)

                                    -          Uitstappen en inkomtickets (zoo, pretparken, …)

                                    -          Deelname aan kampen (sportkamp, vakantiekamp)

                                    -          Kosten voor Speelkriebel, tienerwerking, … 


Comments